Succesvol #Up2U | 25 jaar WSP

Op vrijdag 21 september organiseerde WSP Systems #Up2U: de viering van het 25-jarig bestaan van deze Overbergse specialist in de wasserij-industrie. Sinds de start als Wasserij Service Ploeg in 1993 heeft WSP zich gespecialiseerd in de interne logistiek in de industriële wasserij. Inmiddels zijn zij een echte kennispartner van de wasserijen, die zij ondersteunen met hun systemen en de bekende WSP software. Foto’s van deze dag vind je hier.

Rondleiding en demonstraties

De dag begon voor de meeste gasten in Overberg, waar men op eigen gelegenheid een rondleiding kon volgen door de kantoren van WSP. Daar werd door de medewerkers tekst en uitleg gegeven bij de verschillende afdelingen, en konden vragen van gasten beantwoord worden. Ook werden er demonstraties gegeven voor WinWash en Laundry Dashboard; een mooie manier om deze software ‘in de praktijk’ te laten zien, zonder in een feitelijke wasserij te staan.

Na de lunch werden alle gasten per bus vervoerd naar de nieuwe productielocatie in Amerongen, waar een programma met presentaties was opgezet, zodat elke gast op elk moment een presentatie in het Nederlands, Engels of Duits kon volgen. Daarnaast kon men ook op deze locatie een kleine rondleiding volgen, langs de transportbanden, liften en andere systemen die in productie zijn of klaar stonden om richting de klant te gaan. Dit was een prachtige omgeving voor de presentaties over WSP zelf, WinWash 2.0 en Laundry Dashboard 2.0.

Laundry Dashboard

In de Laundry Dashboard presentatie werden klantervaringen gedeeld door Søren Fuglsang-Gram, een klant van WSP uit Denemarken. Hij legde met enthousiasme uit hoe hij deze software in zijn wasserij heeft geïmplementeerd. De resultaten logen er niet om: hij heeft geen productieleider op de werkvloer meer nodig en zijn productie is met dik 25% gestegen.

En dat is nog slechts met de eerste versie van Laundry Dashboard. Inmiddels is de volledig nieuw ontwikkelde 2.0 op de markt.

De kern van Laundry Dashboard ligt in het meten van de wasserijprestatie in de vorm van medewerkerprestatie, machineprestatie en energieprestatie. Daarnaast geeft het inzicht in productieve en non-productieve uren, maar bijvoorbeeld ook in winstgevendheid en kostprijs op klant- en/of productniveau. De medewerkers zien real-time hun prestatie op dashboards in de wasserij, waarvan aangetoond is dat alleen dat al de prestatie verhoogt. Laundry Dashboard is er voor elk type en grootte wasserij.

WinWash

#Up2U was ook dé plek om de nieuwe WinWash software te lanceren. Net als Laundry Dashboard is ook deze software volledig opnieuw ontwikkeld. Waar Laundry Dashboard zich focust op het meten en verhogen van de wasserijprestatie, is WinWash ontwikkeld om de wasserij te besturen. Dit systeem draait al in meer dan 200 wasserijen, en als het aan WSP ligt komen daar in 2019 en verder nog veel meer wasserijen bij. Uniek aan WinWash is dat het alle machines in de wasserij kan integreren in één grote productielijn, die met de software te besturen is. Daarnaast kan een wasserij met WinWash gemakkelijk het wasgoed plannen, wat met eenvoudige rapportages en informatie in te zien is. Daarnaast kun je met WinWash eenvoudig simuleren (zowel in de lay-out van de wasserij als in bijvoorbeeld een toegenomen productie).

Als uitgangspunten worden LEAN- en JIT-principes gebruikt. Er wordt gepland op basis van welk wasgoed op welk moment klaar moet zijn, in plaats van de wasbuis vol te laden en te kijken waar men uitkomt. Dit zorgt voor veel efficiënter gebruik van buffers en andere systemen, waardoor de productie op een optimale manier verloopt. Door middel van de nieuwe chauffeursapp weet een wasserij al voordat het wasgoed is gearriveerd, hoe de productie gepland wordt en de dag zal verlopen.

Toekomstvisie

2016 is voor WSP een jaar geweest waarin nagedacht is over de toekomstvisie. Op basis van de trends in de markt en de uitdagingen die dat oplevert voor de industriële wasserijsector heeft WSP zicht opnieuw gepositioneerd als specialist op het gebied van logistieke systemen en software. Daarnaast onderscheidt het bedrijf zich in de markt door als systemintegrator dé partner te kunnen zijn met één efficiënte, integrale productielijn. Om dit waar te kunnen maken is een traject van drie jaar ingezet (2017-2019) waarin bedrijfsbreed intensief ontwikkeld wordt. Deze ontwikkeling betreft drie deelgebieden; het optimaliseren van engineering en productie door middel van Smart Customisation, het volledig opnieuw ontwikkelen van de software producten WinWash en Laundry Dashboard om slim in te kunnen spelen op de uitdagingen in de markt en de opening van een nieuwe productielocatie om kostprijs en levertijd te kunnen reduceren. Deze ontwikkeling verloopt geheel volgens schema en de eerste resultaten zijn inmiddels al zichtbaar. WSP is hiermee een ambitieus bedrijf en verwacht dat automatisering een steeds grotere rol gaat spelen in de wasserij.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief